NL
Taal
Français English Nederlands Huidig
Reuse instead of single use
Terug naar de blog

Recyclen versus hergebruiken van papier

Geplaatst in Papierverspilling

Wat is duurzamer:

Recyclen of hergebruiken van papier?

Zó je papieren schriftje is weer vol. Hup bij het oud papier! Zolang je jouw notitieboekje maar netjes in de papierbak gooit, ben je toch goed bezig? Helaas is dat niet he-le-maal waar.

Recyclen is een stap in de goede richting, maar het neemt niet weg dat ook deze processen de nodige impact hebben op het milieu. Daarom is het altijd goed om te overwegen of hergebruik een optie is. Hergebruiken is namelijk in veel gevallen een stuk duurzamer! In deze blog lees je waarom recycling niet altijd de meest duurzame optie is.

Reduce reuse recycle

Eerst hergebruiken

dan pas recyclen!

De Engelse uitspraak 'reduce, reuse, recycle' ben je vast weleens tegengekomen, toch? Wist je dat er een reden is waarom deze woorden altijd in deze exacte volgorde worden afgebeeld? Volgens deze ladder ligt de eerste oplossing in het verminderen (Reduce) van de hoeveelheid die je verbruikt en als gevolg daarvan weggooit. Als het niet mogelijk is om te verminderen, probeer dan producten en materialen te hergebruiken (Reuse) en als laatste Recyclen als hergebruik geen optie is.

Het begint bij de papierbak

Om te begrijpen waarom recycling niet altijd de ideale oplossing is, kijken we eerst naar hoe het recycling proces eruit ziet. Het begint natuurlijk bij de papierbak. Per persoon gebruiken we gemiddeld 80 kilo papier per jaar (bron: milieucentraal). Kun je nagaan hoeveel tripjes naar de papierbak dat is! Gebruikt papier en karton scheiden: in Nederland is het de normaalste zaak van de wereld. Zo'n 89% van het oud papier en karton wordt in ons kikkerlandje gerecycled (bron: PRN monitor 2020).

Separating paper waste correctly

Recyclen vs.

nieuwe productie

De productie van nieuwe producten leidt tot veel uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. Door te recyclen kunnen we dit verlichten. Maar.. helemaal voorkomen doen we het hiermee niet. Voor zowel de productie van gerecycled papier als nieuw papier is er veel water en energie nodig. Sterker nog, papier maken van oud papier, kost evenveel energie als papier maken van hout. Er is wel minder water en hout nodig. Maar evengoed zorgt het dus voor belasting van het milieu.

Recyclen lijkt ideaal, maar veel grondstoffen (zoals papier) gaan hierbij achteruit in kwaliteit. Bovendien komen er in recyclingproces vaak chemicaliën aan te pas, voor het verwijderen van de inkt bijvoorbeeld.

Niet eindeloos recyclebaar

Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, in tegenstelling tot blik of glas. Tijdens het recyclingproces verliezen de papiervezels een hun sterkte. De vezels worden korter bij elke keer dat ze gebruikt worden. Gemiddeld kan papier tot 7 keer gerecycled worden, maar vaak worden er nieuwe grondstoffen aan toegevoegd.

Paper recycling

Verzamelen, verwerken & produceren

Het recycling proces bestaat dus uit 3 stappen:

  1. Verzamelen & verwerken
  2. Produceren
  3. Opnieuw verkopen/distribueren.

Dit gehele proces kost energie. En veel ook. En dan hebben we het nog niet gehad over de CO2 uitstoot als gevolg van transport voor al deze stappen.

Reuse instead of single use

Het is de missie van Bambook om herbruikbare alternatieven aan te bieden voor verschillende schrijfwaren om papierverspilling en (onnodige) productie/recycling van papier tegen te gaan. Schrijf je mee aan de hergebruik-revolutie?

Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews