NL
Taal
Français English Nederlands Huidig
greendilemmabambook
Terug naar de blog

Het groene dilemma: naaldboom of kerst kunstboom?

Geplaatst in Duurzaamheid

naaldboom of kerst kunstboom?

Wat is duurzamer?

Bomen. Je kan het uren doen, de appels vallen er niet ver vandaan, we planten ze op Madagaskar en met kerst halen we ze massaal in huis. Afgelopen jaren borrelt daarom de vraag bij de consument steeds vaker op: “wat is nou duurzamer, een naaldboom of kerst kunstboom?

<!--td {border: 1px solid #cccccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->

Het duurzame dilemma

Een naaldboom of een kunstboom dus, het duurzame december dilemma. Uiteraard zijn we op onderzoek uitgegaan. We kunnen alvast verklappen dat deze afweging nog niet zo makkelijk is. Wil je weten waarom? Lees dan verder!

Voordelen & nadelen

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje:

Naald of kunstboom

We kunnen alvast verklappen: de milieu-impact van een naaldboom of kerst kunstboom is zo verschillend, dat de milieuvriendelijkste boom niet valt aan te wijzen - aldus Milieu Centraal. Woordvoerder Heleen Slob licht toe: "Een kunstboom levert meer CO2-uitstoot dan een echte, maar als je die tussen de vijf en tien jaar gebruikt, is de uitstoot hetzelfde als wanneer je elk jaar een echte boom koopt." (RTL nieuws, 2019)

Hoewel het onderaan de streep dus niet ontzettend veel uitmaakt, zijn er toch een aantal aspecten waar je - temidden van de kerstgekte - rekening mee kan houden voor zo min mogelijk belasting op het klimaat.

Kunstofnaaldboom

Eens even checken.

waar let je op?

De mate van duurzaamheid van je naaldboom of kerst kunstboom hangt onder andere af van:

1. Verlichting

Ga voor zuinige LED kerstverlichting. Lampje stuk? Repareer hem en gooi niet gelijk het hele lichtsnoer weg. In de verpakking zit vaak een extra lampje zodat je je lichtsnoer kan repareren. Investeer in een set goede lampjes, in plaats van een goedkoop snoer die na een jaar kapot gaat. Als het lichtsnoer niet te repareren valt kan je deze bij een inzamelpunt inleveren. Wist je dat we in Nederland ieder jaar 87.0000 kilometer aan kerstlampjes weggooien!? (Duurzaam Thuis). Nog een lange weg tot #zerowaste te gaan!

2. Versiering

Ga voor kersthangers van natuurlijke materialen zoals hout, glas, katoen of jute in plaats van alle plastic decoratie. Nepsneeuw kan je ook beter niet in huis halen, door alle kleine plastic snippers die overal belanden. Toe aan nieuwe decoratie voor je boom? Ruil eens van versiering met iemand anders, of breng je oude naar de kringloop en zoek daar wat nieuws uit.

3. Afstand

Tot slot de afstand. Haal je kerstboom in de buurt, zodat je geen kilometers met de auto op stap hoeft.

4 tips voor een naaldboom

Groen, groener, groenst.

1. Keurmerk

Ga voor een boom die zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gekweekt is, zoals een boom van Planet Proof of een biologisch keurmerk.

2. Duurzaam initiatief

Kies voor een duurzaam initiatief zoals Adopteer een boom, Scharrelboom, Huur een kerstboom of Duurzame bomen. Dit zijn bomen met kluit, wat betekent dat je ze na kerst weer door kan laten leven.

  • Adopteer een boom - Je betaalt een adoptieprijs en 10 euro statiegeld voor een boom, inclusief flyer met verzorgingstips. Door de metalen penning met een uniek boomnummer is de boom gekoppeld aan jouw naam. Adopteer jouw boom hier.
  • Scharrelboom - Help Nationaal Park De Hoge Veluwe! Kom je eigen boom zagen om het natuurgebied in balans te houden. De boom mag je gratis meenemen. Kijk voor de data en tijdstippen op de hier.
  • Huur een kerstboom - Je betaalt € 28 euro plus € 5 euro statiegeld. Na drie weken gaat de boom weer de grond in bij de leverancier. Huur hier jouw boom!
  • Duurzame bomen - Bij Duurzame kerstbomen betaal je € 10,00 statiegeld per boom. Je kiest je uitgiftepunt en datum, en na de feestdagen lever je je Duurzame Kerstboom hier weer in. Zoek hier je duurzame boom uit.
  • BeterBoompje - Je kunt kiezen voor een boom met en zonder kluit. Het BeterBoompje met kluit wordt op duurzame wijze gekweekt en wordt na de feestdagen teruggeplant in het kerstbomenbos. Kies je voor een boom zonder kluit dan planten ze daar twee herbruikbare biologische adoptieboomstekjes voor aan in het BeterBoompje Kerstbomenbos. Bestel hier. 

3. Goede verzorging

Een echte naaldboom geef je dagelijks water, zo blijft hij langer mooi. Heeft je kerstboom geen kluit? Zorg dat de stam in het water staat. Om het brandgevaar te verkleinen: besproei de takken met een plantenspuit en zet een echte naaldboom niet bij een haard. Check ook of je kerstlampjes niet heet worden. Bekijk hier nog drie tips van kerstbomenkenner Harco Bergman.

4. Kerstboom inleveren

Tsja, en dan is het ineens weer januari. Het is verleidelijk om je kluitloze kerstboom in de vuurkorf te mikken, maar het is beter om deze in te leveren bij de gemeente. Zij zorgen ervoor dat de boom op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt waarbij zo min mogelijk luchtvervuiling ontstaat. Heeft je boom wel een kluit? Dan kan je hem zo weer de grond inzetten. Tot volgend jaar.

I'm dreaming of a green christmas.
Green christmas

3 tips voor een kunstboom

Vrolijk kerstfeest.

1. Tweedehands

Scoor je kunstboom tweedehands bij de kringloopwinkel of via Marktplaats. Tip: na kerst doen veel mensen hun kerstspullen weg. Ga dus begin januari eens op Marktplaats kijken om alvast je kerstinkopen voor volgend jaar te doen, in plaats van nu iets nieuws te kopen!

2. Ga voor kwaliteit

Kies een kwalitatief goede kunstboom uit zodat hij lang mooi blijft. Bekijk hier de top 10 beste kunstkerstbomen.

3. Wees voorzichtig

Ga er voorzichtig mee om, breek geen haken of ogen af en verlies geen onderdelen. Zo gaat je boom zo lang mogelijk mee!

Tot slot

Echt of nep: de meeste milieu impact maak je misschien nog wel met wat je onder die boom legt. Kies voor een duurzaam cadeau waar de ontvanger echt wat aan heeft. Welke Bambook geef jij?

Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews