Bambook ecosystems
Terug naar de blog

Over ecosystemen en biodiversiteit

Geplaatst in Duurzaamheid

Herstellen van de ecosystemen & behoud biodiversiteit

Wat het is en waarom het belangrijk is.

Bij het woord ecosysteem kun je misschien nog niet zo 1,2,3 een voorstelling van maken. Misschien is het ook allemaal een ver van je bed show of heb je eigenlijk geen idee wat het nu echt betekent. Dat is niet erg! We feel you. Om die reden leggen wij uit wat je moet weten en zetten we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje.

Wat is een ecosysteem?

Laten we beginnen met het uitleggen van wat een ecosysteem nu precies is. Een ecosysteem is een systeem van levende organismen die een wisselwerking hebben met elkaar en hun omgeving. Een ecosysteem is niet alleen een wisselwerking tussen organismen zoals planten, dieren en micro-organismen binnen een bepaalde leefomgeving, maar ook de uitwisseling van materie en energie tussen de organismen onderling en tussen het leven en de niet-levende omgeving: bodem, water en lucht. Dus, in een boom zit een heel ecosysteem aan levende organismen en niet-levende energie, maar wij als mens zijn ook onderdeel van een heel groot ecosysteem: de aarde.

Wat is biodiversiteit?

Als je iets hoort over ecosystemen dan valt vaak ook al snel het woord biodiversiteit. We leggen je ook even uit wat dit precies betekent. Het woord diversiteit betekent afwisseling of variatie. Biodiversiteit geeft aan hoeveel planten, dieren, schimmels en bacteriën er in een bepaald gebied leven. Hoe meer verschillende soorten er in een gebied leven, hoe beter. Die diversiteit is belangrijk voor het evenwicht in de natuur.

bambook bij

Waarom ontbossing biodiversiteit en ecosystemen verwoest

Waarom worden ecosystemen verwoest en gaat de biodiversiteit in een rap tempo achteruit? Het antwoord kan heel uitgebreid zijn want er zijn meerdere factoren die hieraan bijdragen: verstedelijking, ontbossing, overbevissing en nog meer. Maar ontbossing is wel een van de grootste oorzaken. Er wordt jaarlijks 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos gekapt, dit komt overeen met 17 voetbalvelden per minuut. Deze bossen bestaan uit veel verschillende boomsoorten, plantensoorten en diersoorten. Door het kappen van deze bomen gaan veel ecosystemen verloren en alles wat daarin leeft. Wij vinden het, net als jij, belangrijk dat we samen voor de aarde zorgen. We nemen iets van de aarde, maar geven maar weinig terug. Het is tijd om wat terug te geven aan de aarde om ecosystemen te herstellen.

Om die ecosystemen te herstellen planten we bij Bambook voor elk verkocht Bambook 1 boom in Madagaskar. Ons doel is om voor 2025 1 miljoen bomen te hebben geplant en wij hebben jouw hulp daarbij nodig! Lees hier onze missie.

Wat is het gevolg als we ecosystemen niet herstellen

Ecosystemen kunnen op allerlei manieren onder druk komen te staan. In Nederland neemt bijvoorbeeld de afgelopen decennia het aantal insecten sterk af, volgens sommige schattingen met wel tweederde tot driekwart van het totaal. Waarschijnlijk zijn daarvoor meerdere oorzaken, waaronder het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. En dan denk je misschien, maar die insecten zijn zo klein? Hoeveel effect kan dat nu hebben? Nou, insecten onderzoekers spreken al van een ecologische ramp omdat de insecten afname effecten heeft op het verdere ecosysteem. Insecten zijn namelijk de drijvende motor van ons ecosysteem. Ze dienen als voedsel waar andere beesten van leven, ze ruimen allerlei zaken op, ze zorgen ervoor dat blaadjes worden afgebroken en zorgen voor de bestuiving van planten.

bambook aap

Hoe herstel je een ecosysteem?

De natuur heeft de mogelijkheid om zich te herstellen, maar dit is wel afhankelijk van de omstandigheden. Wij als mens moeten daarbij een handje helpen en niet langer ecosystemen vernietigen. Steun organisaties die bomen planten die op de lange termijn invloed hebben op de grond, de bebossing en werk voor de bevolking. Zorg voor je eigen ecosysteem in de buurt – of dat nu je achtertuin is en deze wat groener maken of dat je je groen afval scheid. Er zijn meerdere opties om bij te dragen aan het herstel van ecosystemen.

UN Sustainable Development Goals

De SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. Een van deze SDG’s sluit aan bij het herstellen van de ecosystemen en dit laat zien dat het een urgentie heeft op het gebied van klimaatverandering.

SDG 15: Leven op het land

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijdt woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe (SDGS UN, 2021).

Bossen bedekken 30% van het landoppervlak van de aarde. Naast dat ze belangrijk zijn voor voedselveiligheid en bieden ze onderdak, zijn ze ook essentieel voor het vechten tegen klimaatverandering en het beschermen van de biodiversiteit. Het doel van deze SDG is dan ook om de implementatie te bevorderen van het duurzaam beheer van alle soorten bossen, ontbossing tegengaan, verloederde bossen herstellen en op duurzame manier bebossing en herbebossing wereldwijd opvoeren.

Onze missie

Bij Bambook doen wij mee aan de strijd om ecosystemen te herstellen en biodiversiteit te behouden en te vergroten. We verminderen papiergebruik en vooral papierverspilling zodat we boskap voor papier tegengaan. We planten bomen in Madagaskar, juist omdat de herbebossingsprojecten nu ook zo belangrijk zijn voor het herstellen van de ecosystemen in landen waar al veel gekapt is. Lees hier onze missie. 

bambook

Wil je nu nog actiever bijdragen aan het verbeteren van het ecosysteem? Lees dan meer over de organisatie: Commonland.

 

Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews