Always look on the bright side
Terug naar de blog

Waarom het belangrijk is om je successen vaker te vieren.

Geplaatst in Productiviteit

Successen vieren:

schrijf het op!

Richting het einde van het jaar blikken we vaak terug. Maar eigenlijk moeten we dat veel vaker doen. De successen zijn er, elke week, voor iedereen. Want hoe klein het succes dan misschien in jouw ogen ook is, het is een stap vooruit. En elk stapje telt, weet je nog? Vind jij het ook lastig om je successen in te zien en hier tevreden mee te zijn? Lees dan zeker even verder. 

Wanneer is iets een succes?

Succes is... 'een goede afloop, uitkomst of uitslag'. Succes is… ‘iets dat goed afloopt.’ Aldus, het woordenboek. Volgens deze definitie wordt succes gemeten aan het eindresultaat, de afronding van een bepaald doel of proces. 

"Maar kan iets wat niet goed is afgelopen dan geen succes zijn?"

Als je bijvoorbeeld ergens enorm tegenop keek omdat het buiten je comfort-zone was en je hebt het tóch gedaan, dan is dat alleen wat ons betreft al een succes te noemen. Succes is de mate waarin je in staat bent de doelen te realiseren die je jezelf stelt (en niemand anders!). En dat kunnen grote en kleine doelen zijn.

Focus op het positieve!

We hebben de neiging om uit te gaan van het negatieve. Als het regent, mopperen we over het weer in plaats van te denken: hee wat fijn dat mijn planten water krijgen. En dat principe gaat way back! Het is beter om te schrikken van een sabeltandtijger dan te denken: “wat een schattig en lief poesje, die ga ik aaien.” Uitgaan van het worst-case scenario is in dit geval cruciaal voor overleving. Moraal van dit verhaal: we moeten meer moeite doen om ons te focussen op het positieve, terwijl uitgaan van het negatieve ons heel natuurlijk af gaat. We zijn van nature doemdenkers zou je kunnen stellen.

Wie het kleine niet eert... 

Daarbij hebben we ook de neiging om alleen te kijken naar de dingen die groots en meeslepend zijn geweest of nog erger: dingen die ons niet zijn gelukt. Die mega-deal die je op werk binnen hebt gehaald, of juist die keer dat je een belangrijke deadline hebt gemist. Dat zijn de momenten die blijven spoken door je hoofd. Niet de eerste keer dat je een boormachine hebt opgepakt en de kapstok helemaal zelf hebt opgehangen, zónder dat deze gelijk weer naar beneden kwam vallen. 

Write down your successes

Jouw persoonlijke definitie

van succes

Succes is een heel persoonlijk en relatief begrip. Wat is jouw definitie van succes? Sta hier vaker bij stil en schrijf het op! Dit helpt je namelijk om beter gefocust te blijven en om een positieve mindset te behouden. 

Maar, wat moet ik dan opschrijven?

  • Iets wat je voor een ander gedaan hebt: bijv. een complimentje, oppassen op je nichtjes etc.
  • Iets wat je voor jezelf hebt gedaan: bijv. een gezonde lunch, me-time, op tijd je laptop dichtklappen. Zolang je het maar voor jezelf gedaan hebt. 
  • Angsten die je hebt overwonnen: Zag je ergens enorm tegenop, maar heb je het toch gedaan? That’s a win in our (Bam)books! 
  • Verandering die je teweeg hebt gebracht

Kortom: je successen bijhouden helpt je te focussen op plezier en het geeft voldoening. En onthoud: je bent altijd genoeg. Leef niet naar wat anderen van je verwachten, maar bewandel je eigen pad naar succes. Wat dat dan ook voor jou mag betekenen. Dus…. Kom maar op met die dromen en dat succes!

Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews