Bambook Stick On
Terug naar de blog

How-to: Permanent marker verwijderen van je Bambook

Geplaatst in Bambook

Oeps! Per ongeluk met een permanent marker op je Bambook whiteboard schrift geschreven? Wanneer je zoekt naar manieren om eenvoudig en snel permanent marker te verwijderen van een gladde ondergrond, vind je meer dan genoeg ‘lifehacks’. Maar werken deze ook echt? Wij hebben onze labjassen aangetrokken en ze voor je getest. In deze blog delen we onze bevindingen.

Wil je direct weten welke middeltjes het beste werken om permanent marker te verwijderen? Scroll dan even naar onderen waar je een samenvatting vindt op volgorde van effectiviteit.

Persoonlijke verzorgingsproducten

Deodorant
Deodorant is een goede optie voor voor het verwijderen van permanent marker én super handig want waarschijnlijk heb je dit al in huis. Als je voor deze optie kiest, raden we je wel aan om de deo eerst op een doekje te spuiten en vervolgens zachtjes over de tekst te wrijven. Wanneer je de deo direct op de pagina's spuit en je te veel druk toepast bij het uitvegen, kan dit de coating aantasten en dat wil je natuurlijk niet.

Nagellak remover
Hier kunnen we kort over zijn: dit is misschien wel een van de meest effectieve methodes. Wij hebben een nagellak remover gebruikt zonder aceton. Breng het eerst aan op een schone doek en wrijf daarmee lichtjes over het gemarkeerde gebied.

Haarspray
Een beetje haarspray doet ook wonderen! Spray een klein beetje haarspray direct op de pagina, en veeg met een droge doek schoon. De tekst blijft nog heel licht zichtbaar.

Tandpasta
Diverse bronnen beweren dat een beetje tandpasta gemengd met baking soda werkt als een goede scrub om permanent marker weg te halen. Dit middeltje is in onze ervaring niet alleen ineffectief in het verwijderen van de inkt, het kan het oppervlak ook beschadigen door de schurende werking.

Zonnebrand
Sommigen zweren bij zonnebrand voor het verwijderen van de vlekken van permanente markers. Wij hebben zowel een zonnespray (factor 30) op alcoholbasis als een zonnebrandcrème op waterbasis getest. De alcohol gedragen zonnebrand spray werkt, in lijn met onze verwachting, het best. De zonnebrand melk zorgt daarentegen voor veel waas en de tekst blijft duidelijk zichtbaar.

Schoonmaakmiddelen

Bleek & schoonmaak azijn
Bleek en schoonmaakazijn kwamen meermaals naar voren als wondermiddel in onze zoektocht naar manieren om permanent marker van een whiteboard ondergrond te verwijderen. Toch ondervonden wij minder succes met deze huishoudelijke middelen. Wat bleek (pun intended), de inkt vervaagt er in verschillende mate wel door, maar de tekst blijft zoals je ziet duidelijk zichtbaar. Wat ons betreft geen aanrader dus.

Ontsmettingsalcohol
Ontsmettingsalcohol is helaas ook weinig effectief en zorgt voor een duidelijk zichtbare waas, ook wel 'ghost marking' genoemd.

Overig

Non-permanent marker
Het overtrekken met een gewone whiteboard stift wordt vaak aangehaald als dé methode om permanent marker te verwijderen van een glad oppervlak. Wat moet je doen? Traceer de tekst of tekening met een non-permanente markeerstift. Veeg dit vervolgens uit met een licht vochtige doek. Het kan zijn dat je dit proces een paar keer moet herhalen voor een beter resultaat.

WD-40, Terpetine & Stickerverwijderaar
Ook WD-40, Terpentine en stickerverwijderaar zijn ons testpanel gepasseerd, maar hebben de top 5 niet gehaald.

De beste manier om watervaste stift te verwijderen

Voor al deze opties geldt: reinig de pagina's hierna nog met een licht vochtige doek. Maak de pagina's vervolgens goed droog. Door de olie-achtige substanties kan de inkt van je Bambook stift minder goed drogen.

Hieronder alle middelen nogmaals op een rijtje, op volgorde van effectiviteit (1 = meest effectief, 13 is minst effectief):

  1. Nagellak remover zonder aceton
  2. Deodorant
  3. Haarspray
  4. Zonnebrand spray (met alcohol)
  5. Non-permanent marker
  6. Bleek
  7. Stickerverwijderaar
  8. Terpentine
  9. Zonnebrand melk
  10. Alcohol gel
  11. Tandpasta
  12. WD-40
  13. Schoonmaakazijn
Examples of removing permanent marker

Better safe

than sorry!
Zorg dat je altijd de juiste accessoires gebruikt bij je Bambook. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk de verkeerde pen gebruikt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar mocht het toch een keertje gebeuren dan hopen we dat deze blog je helpt. Heb je nog andere suggesties die we moeten testen? Laat het weten!

Zorg goed voor je Bambook

met deze handige accessoires
Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews