✓‎ ‎‎‎1.539.520 bomen geplant‎ ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎ ✓ 4,6/5 uit 3.500+ beoordelingen ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎‎‎ ‎ ✓ Gratis verzending vanaf €49 ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎‎‎ ‎ ✓‎ Ontdek onze nieuwe Limited Edition Artist Collection ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎ ✓‎ ‎‎‎1.539.520 bomen geplant‎ ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎ ✓ 4,6/5 uit 3.500+ beoordelingen ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎‎‎ ‎ ✓ Gratis verzending vanaf €49 ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎‎‎ ‎ ✓‎ Ontdek onze nieuwe Limited Edition Artist Collection ‎ ‎ ‎‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎‎
NL
Taal
Français English Nederlands Huidig
Buiten werken met Bambook
Terug naar de blog

Buiten werken met Bambook: wie, waarom en hoe?

Geplaatst in Productiviteit

Vaker de natuur in!

Vroeger was de mens de hele dag in de natuur. We leefden letterlijk in de natuur en van de natuur. Niet zo lang geleden waren we in grote aantallen ook nog de hele dag buiten, aan het werk op het land. Sinds de industrialisering is dit in hoog tempo veranderd en tegenwoordig woont 68% van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving. In een werkweek betekent dit dat we tussen thuis en werk bewegen. De boodschappen doen we doorgaans overdekt en ook onderwijs wordt binnen aangeboden. Ideaal wanneer het regent, maar onze vaste patronen houden ons door het jaar heen grotendeels binnen.

Voor ontspanning en vermaak trekken we in onze vrije tijd er op uit. In het weekend en na werk leven we meer buiten. Even inhalen wat we doordeweeks te kort komen. Tenzij we vaker buiten werken!

Bambook community over buiten werken

Wie wil buiten werken?

Niet iedereen, maar een groot deel van de mensen komt graag even buiten op een werkdag. En als het werk mee naar buiten kan, dan is dat win-win. Niet iedereen experimenteert graag of wil de ongebaande paden verkennen. En er zijn ook genoeg argumenten tegen buiten werken, vaak vanuit praktisch oogpunt:

  • Het vraagt wat voorbereiding, zoals je spullen inpakken
  • Het kost iets meer tijd om met iemand af te spreken
  • Je hebt achtergrond geluiden wanneer je telefoneert
  • En je hebt geen toilet of stroom bij je

Maar dit is allemaal overkomelijk. Van de Bambook community wil 78% graag buiten werken, dus dat is de overgrote meerderheid. Voor die mensen kijken we hier naar het waarom en hoe.

Waarom buiten werken?

Nut of noodzaak

  1.  Tegen stress - De natuur werkt stressregulerend. Het zien van natuur verlaagt altijd, tot 16%, van het altijd aanwezige stresshormoon cortisol. Zelfs een natuurfoto blijkt een stress regulerend effect te hebben.
  2. Voor creativiteit en productiviteit – Wanneer de geest tot rust komt dan ontstaat de ruimte voor creativiteit. Buiten zijn vergroot de creativiteit aantoonbaar, tot wel 50% bleek uit hersenscans. Lees in deze blog meer over welke omstandigheden je creativititeit kunnen bevorderen. Daarnaast laadt je op en schept het ruimte voor meer productiviteit.
  3. Voor je immuunsysteem – bomen produceren het stofje fytoncide. Het inademen daarvan versterkt ons immuunsysteem.
  4. Voor de nodige beweging – Als je naar buiten gaat kom je in beweging. En we zitten te veel (veelal achter een scherm) en bewegen te weinig. Volgens de cijfers van het CBS voldoet maar een kleine meerderheid van de volwassenen aan de beweegnorm. En die norm is slechts 150 minuten per week. Dat is een kleine 22 minuten per dag.
Wis(t) je dat? Dutjes doen, sporten en wandelen in werktijd wordt aangemoedigd door sommige werkgevers?

'Waarom zouden bedrijven dat aanmoedigen?' Vraag je je wellicht af. Nou, omdat het het werk ten goede komt: Sommige bedrijven hebben zelfs nappods op kantoor. Dat is een soort capsule waar je je in kunt verstoppen voor een dutje tijdens werktijd.

Wat hebben dutjes en beweging gemeen?

Het brengt je hoofd tot rust, verwerkt de informatie naar de gewenste opslag (je geheugen) en boort je creativiteit aan. Verder is het goed voor je gezondheid, stressregulatie en je spijsvertering.

Rustmomentje pakken

Hoe werkt het?

'Uit' versus altijd 'aan' staan

Iedereen herkent wel dat een goed idee ontstaat onder de douche. Want daar kunnen we offline afschakelen en informatie verwerken. Maar afschakelen kan écht overal en heel goed buiten. Juist vanwege de combinatie van beweging en ‘uit’ staan in plaats van ‘aan’.

Doordat je in het moment bent en je hersenactiviteit afneemt schep je de ideale omstandigheden voor jouw creatieve brein. De vraag die je meenam heb je geparkeerd in jouw werkgeheugen. En jouw lange termijn geheugen krijgt nu de ruimte om het werkgeheugen op de achtergrond te gaan voeden met associaties die leiden goede ideeën. Daniel Kahneman noemt dit systeem 2 denken of wel slow thinking:

Systeem 1 | Fast Thinking
We handelen standaard vanuit systeem 1, fast thinking.
Hierbij is je werkgeheugen actief en ben je óf alert (op alles wat onverwacht jouw aandacht vraagt) óf oriënterend (zoekend en schakelend tussen verschillende taken) óf geconcentreerd.

Systeem 2 | Slow Thinking
Bij systeem 2 doe je een stap terug en neemt de directe activiteit in je brein af. Zo ontstaat er ruimte om onbewust jouw lange termijn geheugen op te rakelen en creatieve verbanden te leggen. Er worden associaties gevonden voor het gene dat jij in je werkgeheugen parkeerde voordat je de rust opzocht.

Buiten werken in de natuur

Oké, dus het werkt,

maar voor welke werkzaamheden dan?

Welke werkzaamheden lenen zich goed voor buiten werken?

  • Concentratieklussen
  • Denkwerk, oplossingen vinden, ideeën opdoen
  • Vormgeven, een concept uittekenen of schetsen
  • Een inhoudsopgave uitschrijven
  • Een presentatie (inhoud en volgorde) uitdenken
  • Je planning uitwerken en bijwerken Informatie verwerken met een wandeling
  • Je overleg mee op pad nemen (in persoon of telefonisch)
  • Lees- of schrijfwerk meenemen

Welke werkzaamheden niet?

  • Videobellen (maar dit kan vaak ook audio)
  • Multitasken (veel schakelen tussen schermen)
  • Precisiewerk op de computer, je ziet het minder goed
Buiten schetsen

Hoe maak je van je tijd buiten een productieve dagbesteding

in plaats van pauzemomentje?

Door al je werkzaamheden te gaan zien als écht werken. Zoals je manieren van informatie verwerken en je werk organiseren. Het is geen pauzemoment als je je hoofd leeg wandelt. Het is een noodzakelijk en heel effectieve manier om je geheugen aan te boren. En zo ook je creativiteit. En om stress te reguleren en zo je concentratievermogen te verbeteren, want concentreren lukt niet met stress vanwege een overbelasting van je brein.

Weg met dat schuldgevoel!

En ook bijpraten met een collega is geen pauzemoment. Het is een investering in je relatie en jullie werkplezier. Een werkgever heeft baat bij die goede relaties en werkplezier, want dat komt het werk aantoonbaar ten goede. Dus weg met het schuldgevoel en lekker aan het werk op alle uiteenlopende manieren, ook buiten.

En heb je nog steeds een schuldgevoel? Zet dan de voordelen op een rijtje, bespreek het met je leidinggevende en collega’s en besluit samen wat je als werken ziet en wat niet.

Productief buiten werken

Waar te beginnen?

Wandelmeetings

In persoon, telefonisch of een videocall op audiomodus.

Een meeting tover je zo om in een weeting, een Nederlands boek helpt je op weg. In Walk your Meeting legt Martine de Vaan tot in elke detail uit hoe je een weeting een succes maakt. Dit boek leest lekker weg én is een handleiding waar je echt mee ‘uit de voeten kunt’.

Je hoofd 'leegwandelen'

Tijdens de wandeling ga je op in het moment en probeer je je hoofd tot rust te brengen.

Waarschijnlijk schiet er in het begin nog van alles door je hoofd waar je voor je gevoel wat mee moet. Die gedachten opmerken en weer los laten maakt het rustiger daarboven. Wanneer je een wandeling maakt kun je mindfulness beoefenen met behulp van je omgeving. Voel de grond onder je schoenen, de structuur, de hardheid of zachtheid. Of de zon of tempratuur op je huid. Of voel tijdens het in en uitademen de koude of warme lucht in en om je neus. Zie de bomen, planten, bloemen en wolken. Ruik de lucht.

Door je aandacht naar al die elementen te brengen kom je via je zintuigen ook met aandacht in jouw lichaam, en dus uit je hoofd. Er is zo minder ruimte voor gedachtes over wat je vanochtend deed, vanmiddag nog moet of vanavond gaat doen. Je bent in het moment en laadt op.

Staand buitenwerken

Buiten werken,

zo moeilijk is het niet!

Buiten staand of zittend werken

In aanvulling op de wandelingen in een werkdag kun je ook anders buiten gaan werken, om op een werkdag vaker en langer buiten te zijn.

Buiten werken is zo moeilijk niet. Je neemt iets te lezen, te schrijven, te brainstormen of laptop mee naar buiten. En genoeg werkzaamheden kunnen prima buiten.

Buitenwerken

Nog een paar praktische puntjes...

Wat heb je praktisch nodig?

Een ideale buitenwerk omgeving creëer je zo: 

  • Zorg voor goede zonwering
  • Vind een comfortabele werkplek
  • Schrijfwaren bij de hand? Check! 
  • Plan welke werkzaamheden je buiten gaat doen en bereid je hierop voor

Zonwering
Zonnige dagen nodigen uit tot buiten werken, terwijl bewolkte dagen veel praktischer zijn. Vooral als je van een scherm wilt werken. De zonreflectie kun je op verschillende manieren tegengaan:

Veel schaduw en een donkere achtergrond werkt het allerbeste. Maar ook wat je draagt maakt uit. Heb je witte of lichte kleuren kleding aan dan reflecteer je meer zonlicht dan wanneer je donkerdere kleding draagt. En als je een lichte huidskleur hebt dan kan de schaduw van een petje ook een wezenlijk verschil maken. Ook een witte of lichte achtergrond of een strak blauwe lucht zorgt voor veel lichtreflectie. Kies je achtergrond daarom goed uit. Een brede boomstam is bijvoorbeeld een mooie donkere achtergrond en zorgt ook nog voor de nodige schaduw.

Meubels
Picknickbanken, banken of een horecagelegenheid heb je zo gevonden. Je kunt ook zelf iets meenemen. Een praktische rugtas waar je je werk op kunt leggen of een tafeltje. Houd je van staand werken en ben je opzoek naar een echte professionele buitenwerktafel? Dan heeft Notadesk of Standsome interessante opties. Met de tripod tafel (genaamd elsewhere) kun je zowel staand als zitten werken, bijvoorbeeld vanaf een parkbankje.

Schrijfwaren
Het mooie van de uitwisbare notitieblokken zoals die van Bambook is dat het papier erg stevig is. Bij een beetje wind is er niets aan de hand. Het uitwisbare maakt het ook een geweldige planningstool. Het plannen geeft overzicht en dus rust. Headsets: Een over-ear-headset maakt het mogelijk om de omgevingsgeluiden goed te horen. Zo sta je meer in contact met je omgeving.

Internet nodig?
Je mobiele hotspot is meestal goed genoeg en een stuk veiliger dan de openbare WiFi. Maar je kunt vaak ook goed zonder internet werken. Door een schrijf- of leesklus offline klaar te zetten. En offline vind je meer concentratie en diepgang dan online, dus die extra moeite doe je dan niet voor niets.

Iris Visser van het Buitenkantoor

Met dank aan

Dit was een gastblog van Iris Visser, oprichter van Work on Balance en het Buitenkantoor. Work on Balance staat voor de digitale balans, tussen online en offline werken en leven. En met het Buitenkantoor neemt Iris teams mee naar buiten. Daar verrijkt ze de teamsessies met een buiten werkervaring, wandelmeetings en digitaal balanceren. Iets voor jouw team dit seizoen? Dan weet je Iris te vinden! (Foto: Wilmar Dik)

Fotografie

Deze te gekke foto's zijn gemaakt door Aileen van StudioLien. 

Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews