tips voor jouw werkstijl
Terug naar de blog

3 tips voor jouw werkstijl

Geplaatst in Productiviteit

3 tips voor jouw werkstijl

De waterkoker aanklikken, naar boven gaan, vergeten waarvoor je naar boven kwam, een was aanzetten en spontaan beginnen met de badkamer poetsen – koude thee.

Óf eerst een kopje thee drinken, plannen dat je beter eerst de badkamer kan poetsen en daarna stipt om 13.30 je wasje draaien. Wat is jouw aanpak?

Jullie werkstijl

Een week geleden vroegen we jullie via Instagram wat je werkstijl was. Gedurende de dag was het een nek aan nek race, maar de resultaten waren uiteindelijk: 54% werkt taak voor taak, 46% werkt aan alle taken tegelijk.

Hoewel het lastig te bepalen is welk type je bent, heeft iedereen uiteindelijk een dominante werkstijl. Wel kan het zijn dat je op je werk gestructureerd bent, thuis minder of andersom.

In deze blog geven we voor beide werkstijlen drie tips die jij vandaag nog kan toepassen om je werkstijl te optimaliseren. Good luck!

Werkstijl taak voor taak

Werk jij het liefst gestructureerd je to-do lijst af? Dan ben jij waarschijnlijk:

  • Goed in prioriteiten stellen
  • Gemotiveerd om taken af te maken
  • Weloverwogen
  • Een denker
  • Resultaatgericht

Grote kans dat jij vaak wordt gezien als degene die het allemaal goed voor elkaar heeft. Al zien ze vaak niet dat er ook stress en een hoge lat bij komen kijken. Het voordeel is dat je veel gedaan krijgt en waarschijnlijk veel verantwoordelijkheid kan dragen. Met een enorm doorzettingsvermogen moet je alert zijn dat je niet leegloopt op bepaalde taken die te veel van je eisen.Ondanks dat je waarschijnlijk prima in je veilige structuur zit, geven we jou vandaag 3 tips om je werkstijl te verbeteren.

1. Geniet!

Je mag van je (drukke) dag genieten, ook al voelt dat misschien minder efficiënt. Een kopje thee erbij, een wandelingetje tussendoor, even een vriendin bellen: allemaal manieren om even lucht in je dag te scheppen. Een bekende quote luidt: “Je zou minstens 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen. Tenzij je het heel druk hebt… dan minstens een uur.” You get the point; hard werken betekent ook hard ontspannen.

2. Wissel af

Probeer af te wisselen. Switchen tussen meerdere taken voelt misschien chaotisch, maar kan ervoor zorgen dat je niet onnodig lang blijft hangen en er weer even inspiratie in je taak komt. Het kan zomaar zijn dat je taken daarna een stuk sneller gaan.

3. Durf structuur los te laten

We zijn gebaat bij structuur, maar durf je structuur ook eens te veranderen of te experimenteren met een andere werkaanpak. Kijk eens wat nou echt het best voor jou werkt. Bend the norm!

Werkstijl taken tegelijk

Heb jij dagelijks honderd tot drieduizend taken aan je hoofd? Dan ben jij waarschijnlijk:

  • Gemotiveerd om te beginnen
  • Een doener
  • Creatief
  • Ambitieus
  • Procesgericht

Je zal vaak uit enthousiasme aan je taken beginnen, maar halverwege bedenken dat een andere taak toch meer prioriteit heeft. Gevolg: eind van je dag heb je nog niks van je to-do lijst kunnen afstrepen, omdat geen taak nog écht af is. Ontzettend frustrerend.

Het is goed om na te denken of er ook taken zijn die je kan uitbesteden zodat je meer focus kan aanbrengen aan je to-do lijst. Helemaal als je een people pleaser bent en graag je handen uit de mouwen steekt voor een ander. Omdat je waarschijnlijk veel leuk vindt, is het verleidelijk om al snel teveel op je bord te nemen.

Maar – alle ballen in de lucht houden wordt op een gegeven moment te veel. Tijd om met drie kleine trucjes je workflow te optimaliseren!

1. Stel prioriteiten

Creëer overzicht en maak een to-do lijst. Prioriteer de lijst met de Eisenhower matrix. Stel jezelf hierbij deze 4 vragen:

    1. Moet ik dit nu doen?
    2. Moet ik dit nu doen?
    3. Moet ik dit nu doen?
    4. Moet ik dit nu doen?

Loopt de dag ten einde, maar heb je nog niet alles kunnen doen? Wis dan toch je to-do lijst en maak een nieuwe voor de volgende dag. Op deze manier blijf je gefocust op de prioriteiten voor die dag, zonder afleiding.

2. Stel doelen

Stel een doel voor het eind van de dag. En nee, niet te optimistisch. Stel een haalbaar doel op en splitst deze in kleine subtaken. Wees een beetje streng voor jezelf dat je niet afwijkt van je gemaakte plannen.

3. Focus!

Grote kans dat je vaak wordt afgeleid door allerlei dingen om je heen die je op ideeën brengen voor andere activiteiten. Toch is het goed om je brein te trainen om langer aan een taak te kunnen werken en focus aan te brengen in je dag. Je krijgt een hoop meer gedaan en het einde van de dag betekent: je to-do lijst wissen!

Dat was ‘m voor vandaag. We hopen dat je de tips toe kan passen voor een ultra productieve dag.

Heb jij nog meer tips die jou hebben geholpen in je werkstijl? Deel ze hieronder met ons, we zijn benieuwd!

Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews