NL
Taal
Français English Nederlands Huidig
hardcoverbambook
Terug naar de blog

De 1-3-5 methode

Geplaatst in Productiviteit

De 1-3-5 methode

Voor een productieve to-do list

Heb je wel eens gehoord van de 1-3-5 methode? Bij Bambook zijn we fan!

Gedurende je werkdag groeit je to-do list met het uur. Het lijkt alsof je de dag eindigt met meer nieuwe to- do’s dan dat je er hebt afgestreept. Herkenbaar? De 1-3-5 methode helpt je verder!

Prioriteiten

De 1-3-5 methode is een manier om je taken in te kaderen en je to-do list volledig af te kunnen vinken. Het is verleidelijk om je dag te vullen met ad-hoc klussen die zich constant aandienen, maar productief is het niet.

Daarom maak je met de 1-3-5 methode een lijst aan het begin van je dag. Op deze lijst komen 9 taken te staan die je wil afronden. Door dit aan het begin van de dag vast te zetten, voorkom je dat je prioriteiten gedurende de dag verschuiven.

Hoe werkt het?

De 1-3-5 methode werkt zo: je schrijft aan het begin van je dag negen taken op die je die dag wilt gaan doen. Één grote klus (omvang 2-3 uur), drie middelgrote taken (omvang halfuur tot een uur)  en vijf kleine klusjes (omvang 10 tot 15 minuten). Dit is wat je aan het eind van de dag af moet hebben. We nemen je in 4 stappen mee naar een compacte to-do list die jij vandaag helemaal kan afvinken!

Stap 1

Schrijf alle taken op die deze dag op jouw takenlijst staan.

Stap 2

Label je taken op urgentie. Gebruik hier bijvoorbeeld de Eisenhower matrix voor en bedenk welke urgente taken je eventueel kan uitbesteden.

eisenhower

Stap 3

Label je taken op hoeveel tijd ze kosten. Pak drie kleuren.

  • Rood = een grote klus (2-3 uur).
  • Groen = een middelgrote taak (halfuur tot een uur)
  • Blauw = een kleine taak (10 tot 15 minuten)
Stap 4

Kies één grote taak (rood), twee middelgrote taken (groen)en vijf kleine taken die je vandaag gaat doen (blauw).

Een gestructureerde lijst is wat overblijft. Dubbel succes gegarandeerd: je to-do list blijft compact en jij blijft gemotiveerd! Check check, zo sluit je de dag met een voldaan gevoel af. Succes!

 Heb jij een tip voor efficiënt werken? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!

Betaal veilig bij Bambook
Onderscheidingen & awards
Wij verzenden jouw pakket duurzaam
Google Reviews 9/10 23 reviews